Betreute Abschlussarbeiten
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Betreute DissertationenEinklappen
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- Wiegel, Silvia: Inklusion sozioökonomisch benachteiligter Personen durch Organisationen der Lebensmittelrettung in Deutschland.
- Betz, Constanze: Construction of dietary norms and beliefs in a strict and consuming environment: the case of classical ballet.
- Romina Lörzing: Stärkung handlungsorientierter planetarer Gesundheitskompetenz von Diätassistent:innen.
- Stefanie Forkel (externe Doktorandin): Interprofessionelle Zusammenarbeit der Gesundheitsfachberufe in Deutschland als Chance für eine verbesserte Versorgungsqualität der Bevölkerung speziell in unterversorgten Gebieten. EIne qualitative Studie.
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Betreute MasterarbeitenEinklappen
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2025
- Alfahed, Reem: Consumer expectations for the acceptance of edible insects. Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Beiter, Malin Stina: Nutrition and Food Banks in Upper Franconia [Ernährung und Tafeln in Oberfranken]. Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Dietze, Luisa Paula: The Representation and Argumentation Strategies of Selected Alternative Protein Products in Market Communication: A Multimodal Critical Discourse Analysis in the Context of Product Advertising [Die Darstellung und Argumentationsstrategien ausgewählter alternativer Proteinprodukte in der Marktkommunikation: Eine multimodale kritische Diskursanalyse im Kontext von Produktwerbung].
Master LGW; Supervisor: Tina Bartelmeß, Claas Christian Germelmann
- Faatz, Ida-Maria: Food Poverty in Old Age in Germany in the Living Environment of the 'Rural Region of the Upper Franconia District [Ernährungsarmut im Alter in Deutschland in der Lebenswelt "ländliche Region des Bezirks Oberfranken]. Master LGW; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Masood, Sumbal: The influence of breastmilk substitutes on infant feeding knowledge, attitudes and practices among mothers in Pakistan. Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Otto, Klara Emilie: Opportunities and challenges of sustainable nutrition for children in daycare centres. Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Rasekh, Felora: Sensory and nutritional-physiological consumer expectations of plant-based cheese alternatives compared to conventional dairy cheese in Germany. Master FQS; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Straub, Luise Anna: Nutritional Orientations in Old Age [Ernährungsorientierungen im Alter]. Master LGW; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Büttner, Sandra: Perception of Communication About the Planetary Health Diet on Instagram by Students [Wahrnehmung der Kommunikation zur Planetary Health Diet auf Instagram durch Studierende].
Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Constanze Betz.
2024
- Köllen, Johanna: Comprehensibility of Written Communication of Nutrition Recommendations for Hearing-Impaired People in Germany [Verständlichkeit der schriftlichen Kommunikation von Ernährungsempfehlungen bei hörbehinderten Menschen in Deutschland].
Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Silvia Wiegel.
- Gebhardt, Katharina: Impact of the Educational Program 'GemüseAckerdemie' on a Health-Promoting Attitude and the Eating Behavior of Former Participants in Childhood [Einfluss des Bildungsprogramms die "GemüseAckerdemie" auf eine gesundheitsförderliche Einstellung und das Ernährungsverhalten von ehemaligen TeilnehmerInnen im Kindesalter]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Sina Muster.
- Petzke, Leonie: Impact of the Educational Program 'GemüseAckerdemie' on the Appreciation of Agriculturally Produced Food Among Former Participants in Childhood [Einfluss des Bildungsprogramms die "GemüseAckerdemie" auf die Wertschätzung landwirtschaftlich erzeugter Lebensmittel bei ehemaligen TeilnehmerInnen im Kindesalter]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Sina Muster.
- Fedler, Elena-Sophia: Food Products from Alternative Protein Sources: Consumer Perception and Acceptance – A Qualitative Study [Lebensmittel alternativer Proteinquellen: Wahrnehmung und Akzeptanz von KonsumentInnen - Eine qualitative Studie]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Claas Christian Germelmann.
- Tadele, Betelehem: The Impact of Cultural Factors on Food Choices and Dietary Patterns in Ethiopian Immigrants in the US, Washington District of Columbia (DC). Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Steinfeldt, Anna: The Importance of Communicative Experiences for Students' Climate Awareness Related to Nutrition [Die Bedeutung kommunikativer Erfahrungen für das ernährungsbezogene Klimabewusstsein von Studierenden]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Silvia Wiegel.
- Mutola, Dorine: Exploring Factors Influencing Dietary Non-compliance Among Diabetic Patients: A Qualitative Study at Vihiga Referral Hospital, Kenya. Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Wagner, Verena: Dietary Habits in Bavaria and Their Connection to Socioeconomic Factors: An Analysis Based on the 3rd Bavarian Consumption Study [Ernährungsgewohnheiten in Bayern und ihr Zusammenhang mit sozioökonomischen Faktoren: Eine Analyse auf Grundlage der 3. Bayerischen Verzehrsstudie]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Melanie Senger.
- Breitkreutz, Laura: The role of vegan Instagram influencers in the individual food socialisation processes of their recipients and reasons to follow them. Master GFNH; Supervisor: Tina Bartelmeß.
2023
- Betz, Andre Reiner: Sustainable Nutrition - A Comparative Analysis of the Messages of Political, Scientific, and Non-Profit Communicators [Nachhaltige Ernährung - Eine vergleichendeAnalyse der Botschaften politischer, wissenschaftlicher und gemeinnütziger Kommunikator*innen].
Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Tim Dorlach.
- Giebisch, Stefanie: Strengthening Climate-Specific Health Literacy Among Healthcare Professionals – Measures, Barriers, and Success Factors: A Systematic Review [Stärkung der klimaspezifischen Gesundheitskompetenz bei Gesundheitsfachkräften – Maßnahmen, Barrieren und Erfolgsfaktoren: Ein Systematischer Review]. Master LGW; Supervisors: Eckhardt Nagel, Tina Bartelmeß.
- Hübner, Hanna Leonike: Parental Upbringing in the Context of Sugar – Influence on the Later Behavior of Children and Adolescents: A Systematic Review [Elterliche Erziehung im Kontext von Zucker - Einfluss auf das spätere Verhalten von Kindern und Jugendlichen: Eine systematisierte Übersichtsarbeit]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Laura M. König.
- Lee, Karin Chauyi: Food Poverty in Germany: An Analysis of #IchBinArmutsbetroffen on Twitter [Ernährungsarmut in Deutschland: Eine Analyse des #IchBinArmutsbetroffen auf Twitter]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Sarah Jasiok.
- Amete, Rose: How do Nigerian Medical Practitioners Debunk Health Misinformation on TikTok?
EIMAS; Supervisors: Laura M. König, Tina Bartelmeß.
2022
- Gayathri, Arangala Kalpana: Influence of social media platforms on meal preparation practices.
Master FQS; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Gehrke, Marie; Bavaria's Climate Policy: Quo Vadis (where are you going) Nutrition? [Bayerns Klimapolitik: Quo vadis Ernährung?]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Tim Dorlach.
- Gumz, Gina-Lara: Debunking Nutrition Myths: An Empirical Study on the Effective Refutation of Misinformation in the Field of Nutrition [Das Entlarven von Ernährungsmythen. Eine empirische Untersuchung zur wirksamen Widerlegung von Falschinformationen im Ernährungsbereich]. Master LGW; Supervisors: Laura M. König, Tina Bartelmeß.
- Heintze, Ulrike: "Children's Perspective in Nutrition Studies: An Analysis of Child-Centered Methodology in Children's Nutrition Studies [Perspektive der Kinder in Ernährungsstudien. Eine Analyse zur kindzentrierten Methodik in Kinderernährungsstudien]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Silvia Wiegel.
- Helmus, Imke: The Formulation of Nutrition Recommendations Under Review [Die Formulierung von Ernährungsempfehlungen auf dem Prüfstand]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Silvia Wiegel.
- Nirschl, Sandra: The Communication of Alternative Proteins in the Form of Meat Substitute Products by Leading Media and Manufacturers – A Framing Analysis [Die Kommunikation alternativer Proteine in Form von Fleischersatzprodukten durch Leitmedien und Hersteller - eine Framing-Analyse]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Silvia Wiegel.
- Otto, Carolin: "Alone in Everyday Nutrition? Nutrition Competencies and Resources of Seniors Living Alone in Austria [Allein im Ernährungsalltag? Ernährungskompetenzen und -ressourcen alleinlebender Senioren in Österreich]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Sarah Jasiok.
- Stahl, Laura: Organizational Development in the Setting Approach – A Concept Development for Corporate Health Management Using the Example of Apollo-Optik GmbH & Co. KG [Organisationsentwicklung im Settingansatz – eine Konzeptentwicklung für das betriebliche Gesundheitsmanagement am Beispiel der Apollo-Optik GmbH & Co. KG].
Master LGW; Supervisors: Eckhardt Nagel, Tina Bartelmeß.
- Wagner, Ann-Kathrin: The Framing of Genome-Edited Foods in German Media Before and After the ECJ Ruling 2018 [Das Framing von genome-editierten Lebensmiteln in deutschen Medien vor und nach dem EuGH-Urteil 2018]. Master LGW; Supervisors: Tina Bartelmeß, Kai Purnhagen.
2021
- Maschke, Magdalena: Authentizität in der Markenkommunikation: Eine empirische Analyse der Verpackung biologisch zertifizierter Lebensmittel im konventionellen Lebensmitteleinzelhandel. Master LGW; Supervisors: Claas Christian Germelmann, Tina Bartelmeß.
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Betreute BachelorarbeitenEinklappen
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2025
- Schaucher, Tabea: Ernährung und Sport im Menstruationszyklus - Der Einfluss von Instagram-Beiträgen auf die Wahrnehmung und Verhaltensänderung von Nutzerinnen. Bachelor LGW; Supervisor: Tina Bartelmeß.
- Voronov, Daria: Kommunikation und Wahrnehmung von Proteinfasten auf Instagram am Beispiel von @christianwolf. Bachelor LGW; Supervisor: Tina Bartelmeß.
2024
- Beirle, Anna Maria: A Framing Analysis of Social Inclusion and Exclusion in the Media Discourse on Food Poverty and Insecurity in Germany (March 2018-2024) [Eine Framing-Analyse zur sozialen Inklusion und Exklusion im Mediendiskurs über Ernährungsarmut- und unsicherheit in Deutschland (März 2018-2024)].
Bachelor LGW; Supervisor: Tina Bartelmeß.
2023
- Schütze, Flores: Social entrepreneurship to address food poverty - opportunities and challenges of food rescue organizations. Bachelor International Business and Development; Supervisors: Eva Jakob, Tina Bartelmeß.
Verantwortlich für die Redaktion:
Jun.-Prof. Dr. Tina Bartelmeß